9,6 logo Zuid5 CategorieenMenu
     
    Behandelend mondhygiënist

    Een gezond én fris gebit?

    de professionele mondhygiënist

    Behandeling tandvleesproblemen

    Als een tandvleesontsteking langer duurt kan het kaakbot gaan afnemen. Dit heet parodontitis.

    Waarschijnlijk zal je geen last hebben als je parodontitis hebt. Wat je wel kan opmerken als je parodontitis hebt is rood en gezwollen tandvlees, bloedend tandvlees bij poetsen of tandenstokeren en terugtrekkend tandvlees. Pas in een vergevorderd stadium kunnen er klachten ontstaan. Dit zijn bijvoorbeeld het groter worden van de ruimte tussen de tanden en kiezen of ze kunnen gaan wiebelen. 

    Bij parodontitis komt de wortel van een tand of kies minder goed in het bot vast te staan. Tandsteen en tandplak zijn de oorzaak en dat dient verwijderd te worden. De behandeling zal meer tijd in beslag nemen. De situatie van het parodontium, het ophangapparaat van de tanden en kiezen, wordt vastgesteld in een status. Goed poetsen en rageren is essentieel voor een goed behandelresultaat. Tanden en kiezen worden gereinigd en na drie maanden wordt er weer een status gemaakt. Dan kan gekeken worden of de behandeling resultaat heeft gehad.

    Parodontitis

    PPS-score

    Met behulp van de PPS (Periodiek Parodontaal Screenen) score wordt de conditie van je tandvlees globaal weergegeven. Hiervoor worden de volgende categorieen gebruikt:


     

    PPS 1 Bij deze score zijn er verdiepte ruimtes tussen tand en tandvlees (pockets) tot en met 3 mm en is het tandvlees voldoende gezond. Er wordt gestreefd naar behandelingen en advies mondverzorging waarbij de tandvleesconditie behouden of verbeterd wordt.
    PPS 2 Bij deze score zijn er verdiepte ruimtes tussen tand en tandvlees van 4 en 5 mm en bevindt de gezondheid an hete tandvlees op een kantelpunt. Er is al enige botafbraak. In deze fase is vaak een comfortabele gebitsreiniging volgens de Guided Biofilm Therapy én een professioneel advies mondverzorging voldoende om de conditie van je tandvlees naar PPS 1 te krijgen.
    PPS 3 Bij deze score zijn er pockets van 6 mm en dieper. Er is sprake van botafbraak rondom een of meerdere kiezen en/of tanden. Hierdoor is het vaak echt nodig om uitgebreider onderzoek te doen en te starten met een parodontiumstatus en bij alle tanden en kiezen de wortel goed te reinigen. 

    Hoe lager het cijfer, hoe makkelijker de aandoening te behandelen is. Maar ook: hoe hoger het cijfer, hoe hoger de rekening zal zijn. Laat daarom altijd je PPS-score meten! En als je PPS-score bekend is, laat je dan behandelen bij voorkeur door de mondhygiënist, speciaal opgeleid om deze aandoening te behandelen.

    Wat de conditie is van jouw tandvlees kan gratis gecheckt worden.

    Lifestyle

    Diverse factoren spelen een rol bij het ontstaan van parodontitis. Dat zijn genetische aanleg, de aanwezigheid van biofilm (tandplak), systematische aandoeningen zoals diabetes en lifestylefactoren zoals roken, stress, te weinig beweging en voeding) 

    Lees meer over parodontitis en het belang van immuunfitness

     

    Afspraak maken 

    Een afspraak op korte termijn is mogelijk. Voor het maken of wijzigen van een afspraak kan je contact opnemen met telefoonnummer 075 - 616 57 54, via info@zuid5.nl of direct online.

    Maak een afspraak